Istorija KOM Kompiuterių Konferencijų Sistemos

Istorija KOM Kompiuterių Konferencijų Sistemos



Jacob Palme, elektroninio pašto .
Pirmoji versija Gegužė 1990. Versijoje: 2015 Vasario 7

Turinys

Pradžia
Tada atėjo Turoff
FOA yra Splitas
Duomenų Apsaugos Agentūra Draudžia
Kaina-11 Plėtoja PortaCOM
Eurokom Dubliną
Prijungimas prie interneto
KOM naudojimas ne QZ Vitaitė
KOM nukopijuojamas
KOM vartotojas nuteistas už šmeižtą
SuperKOM sukūrė
KOM-95 sistema
Web4Groups
KOM 2000

Saitai

Prisijungia diskusijų KOM (Švedų kalba)
Kompiuterių Vykstančios Komunikacijos
Tyrimai grupė
Leidiniai
K2Lab laboratorija
DSV universiteto skyrius

Anotacija: KOM kompiuteris konferencijų sistema buvo sukurta ir naudojama žmonių Stokholmo universiteto Kompiuterija centras Stokholme grupės per metus 1976-1990. Šis dokumentas, parašytas viena iš šį KOM sistemos žmonių, pasakoja apie tai, kaip sistema atėjo būti sukurta ir apibūdina svarbius užklausai į sistemos istorijoje. Pirmoji versija KOM veikė 1977 metais, o tai reiškia, kad KOM buvo vienas iš pirmųjų kompiuterinių sistemų natūra, kurios šiandien yra žinomas kaip "socialinės kompiuterija".

Raktiniai žodžiai: Kompiuterių konferencijos, diskusijų lentą sistemos, kom PortaCOM, SuperKOM, Eurokom, Istorija, Socialinis kompiuterija, Forumas sistema.

Autoriaus asmeninės adresas: Skeppargatan 73, S-115 30 Stokholmas, Švedija. Telefonas: + 46-8-664 77 48 arba + 46-8-16 16 67. Interneto paštas: jpalme@dsv.su.se.

Institutas Adresas: skyrius kompiuterio ir sistemų mokslai, Stokholmo universitetas, Electrum230, S-164 40 Kista, Švedija. Telefonas: + 46-8-16 20 00.

Pradžia

Atsižvelgiant į tai, 1970-s pradžioje, keletas tyrinėtojai, prijungtų prie Datalogy laboratorijoje Upsalos universiteto aptarti tai, kad kompiuteriai daugiausia, tuo metu, buvo naudojami kaip didelius sistemas didelėms organizacijoms, naudojami valdyti žmones. Ar tai būtų neįmanoma sukurti kompiuterines sistemas, kad pagalba paprastiems žmonėms, tegul kontroliuoja kompiuterių naudojimą, o ne naudojant kompiuterius valdyti paprastus žmones.

Du mokslininkai rašė dokumentus apie šias idėjas, Jacob Palme ir Torgny Tholerus, su pavadinimais kaip "plačiajai visuomenei informacinę sistemą".

Šiuo metu, tai buvo sunku gauti, kad kiti žmonės supranta šias idėjas.

Tada atėjo Turoff

Atsižvelgiant į 1970-ųjų viduryje Murray Turoff, išradėjas iš Emisari ir Eies kompiuteris konferencijų sistemos, atėjo į Švediją ir padarė keletą jo idėjų pristatymus. Auksinę palmės ir Tholerus klausėsi jo, ir nedelsiant buvo sugauti idėjas. Kitas klausytojas Turoff buvo Tomas Ohlino. Po metų, Ohlino dirbo Švedijos valdybos technikos plėtrai (STU). Jis naudojamas Stu lėšų finansuoti eksperimentų skaičių su naudojimosi kompiuteriu į pagalbą paprastiems žmonėms. Vienas iš projektų, kuriuos jis finansuojamas buvo gauti planetos-forumas kompiuteris konferencijų sistema, kuri buvo įdiegta Stokholmo universiteto Kompiuterija centras kopiją, QZ. Tholerus pakeitė programą naudoti švedų kalbos komandas.

FOA yra Splitas

Tuo pačiu metu, Švedijos Vyriausybė nusprendė padalinti Švedijos gynybos tyrimų instituto (FOA), kur palmės dirbo, į departamentų plinta šešiose skirtingose ​​Švedijos miestuose - curso photoshop em EBAC. Tai, plius praktinė patirtis naudojant Planet-forumas, tai įdomi FOA finansuoti naujo konferencijų sistemos vystymąsi. Tholerus buvo suteikta užduotį, o sistema buvo paruošta ir pradėjo veikti jos pirmoji versija 1978 Tholerus buvo tuo metu Upsalos universitete dirba, todėl KOM plėtra buvo finansuojamos dotacija, iš FOA į Upsalos universitete.

Duomenų Apsaugos Agentūra Draudžia

Švedijos duomenų aktas sakė, kad visi kompiuterių sistemas, kurios laikomos asmeninės informacijos turėjo būti valdoma vyriausybės apsaugoti nuo kišimosi į privatumą.

Aktas buvo parašyta remiantis idėja, kad asmeninė informacija yra saugoma kaip įrašų su įvedėte srityse, ir sakė, kad duomenų apsaugos agentūra turėtų kontroliuoti visą tokių bylų naudojimą, ir kad agentūra turėtų nuspręsti, kokios asmeninės informacijos, turėtų būti leidžiama tai failai.

FOA taikomas leidimo naudojimo KOM kompiuteris konferencijų sistemos duomenų apsaugos agentūra. Agentūra nusprendė uždrausti sistemą visiškai. Už tai motyvai buvo, kad nuo FOA norėjo laikyti paprastą tekstą, kai bet koks vartotojas gali rašyti, ką jis ar ji nori, tai būtų neįmanoma, atsižvelgiant į duomenų įstatymo, kontroliuoti, kas turėtų būti leidžiama ir neleidžiama rašyti į tekstas.

Šiandien, kai kompiuteriai yra naudojami tekstų apdorojimo daugiau nei kas nors kitas, tai sunku suprasti, kad kažkas panašaus į tai gali įvykti. Bet tai nutiko.

FOA laikinai pakeitė Kom sistemą, kad jokia asmeninė informacija buvo saugoma (visi pranešimai buvo anoniminė). Tokiu būdu, sistema nebuvo kontroliuojama duomenų akto, bet, žinoma, tokia sistema nėra labai priimtina vartotojams.

Tuo pačiu metu FOA derybų su duomenų apsaugos agentūra apie tai, kaip pakeisti Kom sistemą MAK tai joms priimtinos. tada FOA padarė naują prašymą leisti už kom, kurioje FOA sakė, kad teigiamai pasakyti, kas buvo leidžiama rašyti KOM būtų neįmanoma, bet vienas gali neigiamai apibrėžti, kas neturėtų būti leidžiama. Taigi, kadangi duomenų įstatymas ypač pabrėžė, kad kompiuteriai neturėtų be labai rimtų priežasčių, gali būti paprašyta išsaugoti asmeninę informaciją apie ligas, politinių ir religinių įsitikinimų ir tt, tokie pranešimai bus draudžiama KOM.

Duomenų inspekcijos agentūra priėmė šį kompromisą ir leido sistemą, tačiau su keletu labai žeminančių apribojimų. Su šių apribojimų, ši sistema buvo vėl pradėjo kovo 1979 Taigi, tik mokslininkai Stokholmo rajone buvo leista naudotis šia sistema, nors kompiuteris konferencijų sistema yra ypač naudinga ryšiui visose geografinėse atstumais. Mes, tačiau ne įgyvendinti daugelį apribojimų, kurių reikalaujama pagal Datainspektionen, ir niekas skundėsi tai. Taigi, mes leisti žmonėms ribų Stokholme dalyvauti, mes ne ištrinti laišką po vieną mėnesį, ir tt

Eiliniai vartotojai KOM sistemos manė, kad pozicija Duomenų inspekcijos valdyba buvo nepagrįstas. Jie teigė, kad nuo Švedijos Konstitucija gina žodžio laisvę, ir sako, kad žodžio laisvė turi būti ypač saugomi temomis politikos, religijos ir mokslo pozicija lentoje buvo šių konstitucinių teisių pažeidimas. Tačiau Švedija neturi Konstitucinis Teismas, ir Švedijos konstitucijoje yra daug spragų, kuriomis siekiama leisti vyriausybei daryti dalykus, pavyzdžiui, ką Duomenų inspekcijos agentūra padarė skaičius, jie neturėjo naudojant šį požiūrį grįžti sprendimą galimybę.

Siekiant gauti duomenų inspekcijos valdyba pakeisti savo sprendimą, FOA finansavo keletą tyrimų apie kompiuterinės konferencijos naudingumas, ir dėl privatumo pažeidimo riziką. Tai buvo pateikti duomenų inspekcijos valdybai. Ši diskusijų lenta, tada nusprendė, kad duomenų inspekcijos įstatymas tiesiog negalėjo būti taikomas teksto apdorojimo sistemos ir naudojami siekiant kontroliuoti, ką žmonės rašo paprastų tekstų. Taigi, po dviejų metų kai kurie iš žeminančių apribojimai buvo panaikinti. Tačiau liko buvo apribojimai prieš archyvavimo pranešimus daugiau nei dvejus metus (palyginti su jei bibliotekos buvo priversti deginti visas knygas senesnis nei dvejus metus) ir nuo paieškų pranešimų remiantis turinį. Duomenų tikrinimas agentūra šiuo metu argumentavo, kad jei nėra komandą ieškoti į pranešimų tekstus, tuomet jie neturėtų būti laikomi "Asmens duomenys" duomenimis akto, taigi ir specialių taisyklių, reglamentuojančių, ką žmonės buvo leista rašyti būtų nėra būtina.

Po dvejų metų, Duomenų tikrinimas nelogiškai leidžiamas paiešką pranešimų tekstą, bet nenustatant naujų apribojimų pranešimų turinį. Visa tai rodo, kad įstatymas yra nepagrįsta. Todėl stebina, kad Europos Sąjunga dabar nustato Atitinkama direktyva AW dėl visų ES šalių. Taigi žodžio laisvė yra ne demokratinė teisė internetu per ES!

Kaina-11 Plėtoja PortaCOM

Bendras Europos mokslinių tyrimų projekto išlaidų-11, finansuojama devyniose Europos šalyse, nusprendė 1979 m plėtoti Portable (mašina nepriklauso nuo) Kompiuterių konferencijų sistemą. Po tarptautinio konkurso, sutartis buvo skiriamas Enea Software House Švedijoje.

Enea teigė esąs pasirengęs su sistema 1982 metais sistema buvo tada labai prastos kokybės, ir buvo per daug klaidų, kad būtų praktiškai naudinga.

Kaina-11 kreipėsi į universiteto skaičiavimo centras Stokholme (QZ) išlaikyti sistemą. Grupė ten po daug darbo gavo PortaCOM į aukštos kokybės produktas. Tačiau QZ savininkai, trys universitetai ir gynybos sričių mokslinių tyrimų institutas, nepriėmė šio plėtros projekto išlaidų. Pagelbėtų paramą iš Švedijos valdybos techninio tobulinimo, ATM, buvusių QZ grupės darbuotojų finansuoja nedidelę privačią įmonę su pavadinimu Komunity Software išlaikyti ir rinkos PortaCOM.

Eurokom Dubliną

Kelių milijardų dolerių Esprit projektas Europos bendrijos nusprendė, kad jie norėjo panaudoti tarptautinį kompiuteris konferencijų sistemą keistis idėjomis tarp mokslininkų Esprit projektus. Jie pasirinko Kom sistemą ir įdiegti jį į Dublino universitete. Tai tapo labai sėkmingas veikimas, naudojant pirmąjį KOM o nuo 1988 m PortaCOM.

Prijungimas prie Interneto elektroniniu paštu

Švedija gots savo pirmąjį viešą ryšį su internetu perduodamu elektroniniu paštu, kai Kom ne QZ buvo 1982 metais prijungtas prie ARPANET per MAILNET vartai. Tai tvarkoma tiek asmeninį elektroninį paštą ir atsisiuntimą ARPANET sąrašus. Išlaidos buvo iš dalies finansavo SE-Banken.

KOM Naudojimas ne QZ Vitaitė

Iš KOM sistemos naudojimas ne QZ padidėjo apie 20% per metus, auga nuo kelių šimtų vartotojų tuo 1979 pradžios iki maždaug 1700 reguliarių vartotojų 1987 KOM tapo bendra priemonė keistis idėjomis ir patirtimi tarp daugiausia kompiuterių kūrėjai ir vartotojai Švedijoje. Naudojimas Kom sistemai QZ sumažėjo link 1980-ųjų pabaigoje, kaip vis daugiau ir daugiau organizacijų įsigyti savo elektroninio pašto arba konferencijų sistema ir naudojant sistemą QZ vietoj.

KOM Nukopijuojamas

Daug kompiuterių žmonių, naudojant Kom sistemą sukėlė kai kurie iš jų sukurti funkcinius kopijas KOM sistema. Be PortaCOM ir SuperKOM, ten buvo ABC klubą monitorius, Bendroji Nuoroda (TCLL) kompiuterių konferencijos sistemos, Computext sistemos, LysKOM sistema ne Linköping universiteto ir Permobas sistema, kurioje visi buvo daugiau ar mažiau funkciniai kopijos KOM. Daugelis mažesnių BBS sistemos taip pat sukūrė naudojamas komandų rinkinį KOM. Vartotojo sąsaja KOM tapo de facto standartas kompiuterių konferencijos Švedijoje.

KOM Vartotojas Nuteistas už šmeižtą

Vienas iš kelių tūkstančių nuolatinių vartotojų KOM 1985, spalvingas tyrėjas daug prieštaringų minčių, atliko tam tikrus pareiškimus per Kom sistema. Dėl kai kurių iš jų, jis buvo nuteistas už šmeižtą į privataus kaltinimo. Jis buvo nuteistas padaryti nedidelį žalos mokėjimo ir paskelbti teismo sprendimą visa apimtimi KOM sistema.

Du dideli Švedijos žiniasklaidos, vienas iš dviejų viešųjų televizijos kanalais ir vienas didelis laikraštis, kritikavo KOM daugiausia remiasi orumo atveju. Jie padarė skandalas programas ir straipsniai sistemoje. Tas faktas, kad vieną iš kom vartotojų raštai buvo sunkiai atstovas visi kiti tūkstančių Kom vartotojams buvo supressed žiniasklaida.

Naujesni KOM sistemos

SuperKOM

Už KOM sistemos grupė, vadovaujama Torgny Tholerus Jokūbas Palme, sukūrė naują konferencijų sistemą, vadinamą SuperKOM per pastarąjį pusmetį devintajame dešimtmetyje. Pirmoji versija SuperKOM pradėjo veikti 1990 metų pradžioje Pagrindinis skirtumas tarp KOM ir SuperKOM yra tai, kad SuperKOM palaiko paskirstytą duomenų bazę, su automatiniu replikacijos tarp serverių ir tais atvejais, kai duomenų bazės paskirstymas į daugelį kompiuterių daugiausia skaidri vartotojams. SuperKOM niekada tapo sėkmė, nes ji neturėjo grafinę vartotojo sąsają.

KOM-95

1994 metais, Torgny Tholerus sukūrė naują versiją kom pavadintas KOM95. Naujoji sistema turėjo visiškai grafinę vartotojo sąsają, su klientais Macintosh, MS Windows ir UNIX motyvas.

Web4Groups

1995-1998 metais, ES finansuojamas projektas Interneto 4 Grupės sukūrė konferencijų sistema grindžiami KOM idėjas.

KOM 2000

DSV sukūrė KOM 2000 ir KOM 2002, bet labai mažai plėtra šių sistemų daroma šiandien. KOM 2002 palaiko multi-ingual forumus, su mašininio vertimo įrašų tarp kalbų. Tačiau ši funkcija nėra šiuo metu naudojamas bet gamybos forume. Tai lengva pradėti gamybos daugiakalbė forumą, jei kas nors turi už tai reikia. Čia yra testas forumas su mašininio vertimo įrašų tarp vokiečių, olandų, graikų, italų, anglų, prancūzų ir švedų kalbomis. Vertimas yra šiuo metu tik steigti iš ir į anglų kalbą.

Web4Health

Web4Health svetainė naudoja KOM2002 už daugiakalbė turinio valdymo, forumų ir paklausti-the-ekspertų paslaugas.

Ištraukos iš KOM forumuose

Štai keletas ištraukų iš KOM forumuose 1980 (Švedų kalba).

Originalus anglų kalba https://people.dsv.su.se/~jpalme/s1/history-of-KOM.html