Kuko Salos: Kas yra mūsų praeities

Kuko Salos: Kas yra mūsų praeities


  Pasirengimo Europos
  Ankstyvas Europos kontaktas
  Misionierių laikotarpis
  Britų laikotarpis
  Naujoji Zelandija laikotarpis
  Savęs valdymo ir demokratijos


Pasirengimo Europos

COOK salų yra tikri polineziečiai, geriausių jūrininkai didžioji Ramiojo vandenyno, Bejeweled ant silpnų kanojos, kurie manė, namie ant vandenyno ir kurie keliavo jos didžiulis atliekų ieškoti naujų žemių ir naujų beginnings.The kelionėms šių akmens amžiaus žmonių jų trapi amatų užgožia žvalgymo reisais gyrėsi portugalų, ispanų, britų, olandų ir prancūzų kalbomis. Per gyventojų apie daug mažyčių salų Polinezija lėmė šių vandenyno migracijų.
    Tradicija yra tai, kad tai buvo dėl Ru ekspedicijos, nuo Tupua'i Prancūzijos Polinezijoje, kuris nusileido ant Aitutaki ir Tangiia priežastis, taip pat iš Prancūzijos Polinezijoje , kurie, kaip manoma, atvyko į Rarotonga aplink 800 AD. Kai įrodymai yra tai, kad senas kelių iš Toi, kad Ara metua laikui apvalios dauguma Rarotonga, yra manoma, kad būti bent 1200 metų. Be to, šiaurinės salos tikriausiai buvo sprendžiami ekspedicijų iš Samoa ir Tonga. Kaip buvo įprasta su daugeliu modelių Polinezijos migracijos, plėsti gyventojų ir spaudimą išteklių lėmė vandenyne vykstančius kanojos yra įžuvinti su maistu ir labiausiai azartiškas sielos skatinami išsiruošė ieškoti daugiau gyvenamojo ploto. Šis modelis tęsia šiandien visoje dauguma Ramiojo vandenyno salų išskyrus tai, kad įvažiavimo apribojimus kitų kraštų šiandien yra daug griežtesni.
    Kuko salų yra įsitikinęs, jog didieji Maorių migracija į Naujoji Zelandija pradėjo iš Rarotonga galbūt anksčiau kaip penktą eros amžiuje. Palankiausiai vieta atspirties taškas buvo Ngatangiia rytinėje pusėje Rarotonga, kur yra į Pakrančių rifų tarpas ties plačiausia dalis salos marių.


Ankstyvas Europos kontaktas

Parašyta istorija Virėjai prasidėjo pastebėjimą Pukapuka kurį ispanas Alvaro de Mendaña 1595 po to nusileisti ant Rakahanga 1606 kita Ispanijos keliautojas Pedro Quirós. Britų atvyko ne Pukapuka 1764 ir pavadino jį Pavojinga sala, nes jie negalėjo nusileisti. Tai buvo labai aktyvus laikas Pacific tirti su britų ir prancūzų Ieškau didesnio prestižo, kaip jūrų galių.
   Tarp 1773 ir 1779 Kapitonas James Cook silpnaregiams ir nusileido ant daugelis pietinėje grupės, bet niekada atėjo Matoma iš Rarotonga . Liūdnai Kapitonas Viljamas Bligh iš Atlyginimas nusileido ant Aitutaki 1789 - jis yra kredituojamas importuoti letena letena medžių virėjai - ir balandžio tos metais iš maištininkų Atlyginimas pasirodė ne Rarotonga, bet, priešingai populiarųjį įsitikinimu, tikriausiai ne žemės. Virėjas pavadino salos Hervey salų. Tiesą sakant, jis davė šį vardą pirmą saloje jis atrado - Manuaė. Pavadinimas "Kuko salos" buvo suteiktas grupei rusai garbei didžiojo anglų navigatorius, kai paaiškėjo, kad pirmą kartą Rusijos karinio jūrų laivyno tope 1800-ųjų pradžioje.
    Pirmasis oficialus Europos pastebėjimą Rarotonga buvo nuo pastangų į rugsėjis / spalis 1813. pirmasis žinomas nusileidimo buvo prie įgulos Cumberland 1814 Tai buvo komercinė ekspedicija iš Australijos ir Naujosios Zelandijos ir jo tikslas buvo rasti sandalmedžio. Nebuvo nei vieno Rarotonga. Vietoj to, problemų kilo tarp jūreivių ir salų ir daugelis žuvo abiejų pusių, įskaitant kapitono draugė, Ann Mėsos gaminiai. Ji buvo valgoma ir jos kaulai palaidoti Muri, netoli buriavimo klubo svetainėje. Ji turi būti vienintelė balta moteris kada nors buvo nužudyti ir valgyti Ramiojo vandenyno salų skirtumą!


Misionieriai

THE bluestockings ir rechabų buvo šalia atvykti - misionieriai. John Williams Londono misionierių draugijos nusileido ant Aitutaki 1821 m Williamsas naudojamas taitiečių konvertuoja vykdyti savo žinutę Kuko salų ir jie paėmė šią užduotį su dideliu entuziazmu ir buvo labai sėkmingas. Williams vėliau buvo nužudytas ir suvalgytas Eromangas Naujajame Hebridų, dabar žinoma kaip Vanuatu, tačiau tada jo darbas buvo stebimi ir evangelijos buvo gerai ir tikrai įdėta Liaudies psichika.
   Misionieriai buvo atsakingas už kanibalizmo nutraukimo. Jie taip pat bandė sunku tvoros jų sala paverčia ne iš Europos ir Amerikos laivų įgulų įtakų ir pristatė mokyklos ir rašytinės kalbos, kad jų mokesčiai galėtų skaityti Raštus. Tačiau jie taip pat pritarė standus policijos priežiūrą kiek žmonių moralę ir veiklos laikomos jų būtų abejotinas. Yra pranešimų, kad, pavyzdžiui, 1900 salų, pavyzdžiui, Mangaia turėjo daugiau nei 150 "policija" šnipinėjimą ir apklausti keletą mažiau nei 2000 gyventojų į "moralės" vardu. . Amerikiečių Voyager kad Mangaia 1863, eh Lamont rašė scathingly iš gyvenimo būdo, kuria naudojasi pirmą nuolatinį balta misionierius, G. Gill ir jo žmona
   Jis sakė: "Akivaizdu, kad misionieriai Pietų jūrose turi įgyti galimybę turtas, ir turintys daugiau iš gyvenimo patogumais aplink juos, nei jų skurdžių kovoja brolių namuose, bet, oi, kiek daug puikūs išaukštintas omenyje tai yra užpildyti poziciją, kur jie gali pasinaudoti šimtai jų kolegų būtybių, kur! jie gali skatinti laimę, dorybę, ir meilę tarp visai bendruomenei, šviesybę jų protus ir gerinti savo įpročius, todėl ieškoma iki jų su pagarba ir garbinimo."
   "Police" buvo žinomas kaip "rikos". Jie skiria misionierius ir paprastai susituokė Bažnyčios nariai. Jų tikslas buvo atrasti savo kaimynais mokėjimo terminų praleidimus ir jie vijosi tai su dideliu stropumu. Yra daug išsamių ir įdomių sąskaitų misionieriai trud (žr Papildoma literatūra ).
   Ankstyvieji misionieriai įvertino Rarotonga populiacija tarp 6000 7000. Kontakto su platesniu pasauliu poveikis buvo sukrečiantys. Vakarų ligos išplito kaip bushfires per salų ir jų skaičių per vidurio 19-ojo amžiaus dramatiškai sumažino iki tikriausiai mažiau nei 2000. Nuo tada periodiniai papildymai žmonių iš išorinių salų sukūrėme Rarotonga gyventojų atgal į apie 10.000. 1923 gyventojų pranešė Stewart vadovo Ramiojo vandenyno salos buvę "3287 čiabuviai, o pusinės eliminacijos kastų gyvenamasis kaip čiabuviai, ir 200 baltus ir pusiau kastų gyvena kaip baltymus."
   Tačiau net ir taip vėlai, kaip 1923 smalsu požiūris egzistavo iki ta apimtimi, kuria Stewart vadovas apkaltino sumažėjo apie: "yra įvairių priežasčių, kurios pagaminti šį sumažėjimą, pavyzdžiui, sunkių epidemijų, amoralumą, svaiginančių skysčius (draudimas dabar galioja visiems) ir neatsargus naudojimas Europos drabužių." ( !)
   Daugiau išeikvojimo išorinio salų gyventojų lėmė iš Peru slavers viduryje 1800-ųjų reidus. Dauguma tų, pagrobė nebegrįžo.


Britų laikotarpis

Prancūzijos ginkluotas perėmimo Tahiti ir visuomenės salos 1843 sukėlė didelį nuogąstavimą tarp Kuko salos Ariki (vadai) ir atvedė į prašymus iš jų britų dėl apsaugos Prancūzijos išpuolio atveju. Tai nervingumas tęsėsi daugelį metų ir apsaugos skambutis buvo pakartotas 1865 in peticiją gubernatorius Gray Naujosios Zelandijos. Per 1870 virėjai patiko gerovę ir taiką karalienės MAKEA, MAKEA Takau institucija, kaip ji buvo žinoma. Gudrus derybininkas, ji užsitikrino geras kainas eksportui ir sumažinti skolas, kurios buvo kraunamos kol ji tapo Ariki . Iki 1882 m keturi iš penkių Ariki Rarotonga buvo moterys. Kadangi Britų imperijos suvereni buvo karalienė Viktorija, MAKEA tikriausiai nustatė, kad jis lengviau pasiekti svarbiausią statusą. 1888 ji oficialiai kreipėsi į British įsteigti protektoratu į galvą, ką ji tikėjo, kad būtų neišvengiamas įsiveržimas prancūzų kalba.    Britų nenorėjo administratoriai ir toliau spaudimo buvo jiems taikomas iš Naujosios Zelandijos ir iš Europos gyventojų salų praeiti kad daugiau į Naująją Zelandiją Virėjai. Pirmoji britų gyventojas buvo Frederikas Mosas Naujoji Zelandija politikas, kuris bandė padėti vietos vadai sudaro centrinę vyriausybę. 1898 kitas Naujosios Zelandijos majoras MES gružliai, iš Naujosios Zelandijos maorių karo veteranas, buvo britų Imbuvys su grindinio kelią Naujoji Zelandija perimti iš Didžiosios Britanijos kaip dalis ekspansionistinių ambicijų Naujosios Zelandijos premjero tikslas, Williamas Seddon. Tai nebuvo palanki MAKEA kas pageidaujamą galimybę būti pridėtas prie Britanijos idėja. Vienas iš britų aneksijos rezultatus buvo religijos laisvė ir naujas antplūdis misionierių iš skirtingų nominalų. Pirmasis Romos katalikų bažnyčia buvo skirta 1896 m.


Naujosios Zelandijos laikotarpis

PO daug manevravimo ir politikavimas, Kuko salos buvo oficialiai aneksavo Naujosios Zelandijos spalio 7 1900, kai iš cesijos aktas buvo pasirašytas penkių Ariki ir septynių mažiau vadų, be jokių diskusijų ar nagrinėjant jo pasekmėmis ar pasekmes.
   "The aneksavo Niujė kitais metais Naujosios Zelandijos ir įtraukti į virėjai nors jis visada buvo susijęs anksčiau su Samoa ir Tonga. 1903 jis buvo, po protesto, įforminta atskiru administracijos. Kuko salos liko Naujosios Zelandijos gerybinės aplaidumo iki 1965. padrika ir neryžtingas buvo bandoma Naujosios Zelandijos valdžios institucijas atnaujinti įrenginius tačiau Naujosios Zelandijos dauguma nebuvo suinteresuoti savo kolonijinių valdų ir turėjo tik haziest idėją salų " geografinė padėtis. Net ir šiandien yra daug Naujosios Zelandijos nežino, kad Kuko salos kažkada buvo vienas iš savo kolonijų.
    1946 m svarbus žingsnis buvo žengtas, kai buvo išrinktas įstatymų leidybos tarybai. Tai buvo preliminariai vienas žingsnis link leidžiant salos dalyvauti savo šalies vyriausybę. Po Antrojo pasaulinio karo į Naujosios Zelandijos ekonomiką bumas paragino daug nekvalifikuotų darbuotojų gamyklų ir šis poreikis buvo užpildyta daugiausia migrantų iš Vakarų Samoa, Kuko salos, Niue, ir Tokelau. Naujoji Zelandija dabar turi didžiausią Polinezijos gyventojų pasaulyje su tūkstančiais Ramiojo vandenyno salų Be jos gausiai maorių ir suvokimo Ramiojo vandenyno salų smarkiai išaugo.
   Tapo 1960-ųjų pradžioje Naujoji Zelandija padidėjęs jautrumas į dekolonizacijos mados tada platus Kitos šalys ir greitai Užfiksuotas spaudimą duoti Kuko salos savęs taisyklę. Rinkimai vyko balandžio 20 1965 ir baigėsi pirmosios vyriausybės Kuko salos partijos vadovaujama Albert Henry. Jis vėliau buvo riterius, o po daugelio metų, atėmė jo riterio už neteisėtą rinkimų rezultatų klastojimą.
   Salos tapo savivaldos kartu su Naująja Zelandija. Šis "ypatingi santykiai" yra pripažintas Naujoji Zelandija metinio pagalbos forma ir automatinio teise Kuko salų turite Naujosios Zelandijos pilietybę, teisę taip pat patiko Niue bei Tokelau salos žmonių.


Savęs valdymo ir demokratijos

DEMOKRATIJA Ramiojo vandenyno yra subtilus gėlių. Vieni mano, kad Occidental demokratinės sistemos valdžios sėdėti neramiai su tradiciniais energijos struktūrų Polinezija, Melanezijos ir Mikronezija. Kaip ir daugelis Vakarų šalių dabar yra iš naujo išnagrinėti savo demokratijas kartais su paprastiems žmonėms svaresnį žodį į vyriausybės darbu tikslo, tradicinės polineziečių šalys dažnai mano, kad tai nepatogu susidūrus su kvietimų teikti daugiau atskaitomybės iš jų politinių lyderių.
   Beveik Visi Ramiojo vandenyno salų tautos turi sunkumų su tyrimo, apklausos požiūrį privati ​​žiniasklaida, ypač spaudoje. Vakarų demokratijos jau seniai naudojamas tai ir, tiesą sakant, klestėti ant jo. Ketvirtosios dvaro vaidmuo yra pripažintas ir branginti šiose visuomenėse kaip vienas iš sėkmingo demokratijos kertinių akmenų.
   Tai labai skiriasi daugeliu Ramiojo vandenyno salų tautoms. Vakarų Samoa, pavyzdžiui, turi naujausią istoriją reikalauja pagarbos iš žurnalistų Matai (paveldimas vadai). Vyriausybė taip pat turi ir savo laikraštį - plaukų didinimo perspektyvą europiečių ir Šiaurės Amerikos. Atsižvelgiant Tonga Karalystės 1990 pabaigoje žurnalistas ir korespondentas į laikraštį laiškų skiltyje buvo suimtas ir nuteistas už "pyktis valstybės tarnautoją", būtent policijos ministras. Demokratija yra ne populiarus žodis Tonga ir kovos su žiniasklaida toliau iki šios dienos.
   Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje turi kenksmingų situacija Solomons kur genčių pavydo lėmė žmogžudystės ir plėšimo ir Papua Naujoji Gvinėja yra susikomplikavo dėl problemų su Bugenvilija. Prancūzijos Polinezija vis dar yra Prancūzijos kolonija, kaip Naujoji Kaledonija. Demokratija buvo akmens šalta negyva Fidžis po karinio perversmo į Sitiveni Rabuka viduryje 80s ir Fidžio oficialiai praktikuojama labai realus formą rasinio diskriminavimo jos piliečių Indijos kilmės neleisdama jiems balsą. Naudojamos prieš Fidžis tik sankcijos buvo išstumti juos iš sandraugos, kol jie vėl buvo 1997 spalio po Rabuka turėjo širdį apie neteks indėnus kaita.
   2000 m viduryje visa Atsiprašome Saga buvo pakartotas, kai nepavyko verslininkas kreipėsi teroristas, George Speight , išvien su elementais Fidžio armijos, pagrobė ministrą Pirmininką ir daug parlamentarų ir nuvertė demokratiškai išrinktą vyriausybę ir Fidžio konstituciją. Fidžio armija neturėjo likti ištikima savo priesaikų ir jos neveikimas leido perversmas pavyks.
   Nepaisant vėliau širdies ir daugelio pokyčių Vyriausybės ministrų pasikeitimo tarp tradicinių vadų konkurencija toliau Supainioti Fidžis. Naujausia plėtra yra karinė diktatūra pagal Frank Bainimarama kuris rodo visus klasikinius simptomus diktatūros su spaudos cenzūros ir persekiojimo Liberalų.
   Priešingai, Kuko salos turi visuotinę rinkimų teisę demokratinę vyriausybę, keletas privačių laikraščių ir energingą standartą diskusijos. Visais praktiniais tikslais Kuko salos yra nepriklausomas. Tai reglamentuoja 24 išrinktų atstovų, įskaitant tas, kuris atstovauja Kuko salų gyvenančių Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje, taip pat kaip Ariki House ar paveldimas vadų, kurie teikia konsultacijas ir patarimus Parlamente.
   Parlamento nariai atstovauja rajonų ir ištisas salas. Sistema yra pagrįsta Vestminsterio modelio ir rinkimai vyksta kas penkeri metai. Valstybės vadovas yra karalienė Elžbieta II savo pajėgumo, kaip Naujosios Zelandijos karalienė.
Žr Konstitucijos.

Originalus anglų kalba http://www.ck/history.htm.